Insights

‘Het pragmatische van de scale-up organisatiescan van Summiteers. Dat past bij ons.’

Publishing Date:
April 8, 2024
Jaap Wagenaar
Paul van Bekkum
Scaleups

Marco van Sterkenburg en Thomas Goossens kwamen in 2010 op het idee voor Drillster. Inmiddels levert hun bedrijf een geavanceerde e-learning-oplossing die gebruikmaakt van neurowetenschappen, AI en data. Zo zorgt Drillster dat mensen niet alleen belangrijke competenties en vaardigheden leren, maar ook behouden. In dit artikel vertelt Marco hoe de scale-up organisatiescan van Summiteers waardevolle ontwikkelpunten binnen Drillster heeft blootgelegd. Ook licht hij toe hoe de scan heeft geleid tot concrete verbeteringen in de organisatiestructuur en personeelsontwikkeling van Drillster.

De scale-up organisatiescan

Ik was al een aantal keren eerder bij een evenement geweest die Summiteers voor scale-ups organiseert. Daar kreeg ik altijd een positief gevoel van. Onder andere het gesprek met andere scale-ups is verrijkend, het doet je realiseren dat je niet alleen staat met je uitdagingen, maar dat andere scale-ups vergelijkbare problemen ervaren. Toen ik over de scale-up-organisatiescan van Summiteers hoorde, dacht ik meteen: dat is iets voor ons! De scaleup organisatiescan helpt bedrijven namelijk om stil te staan, uit te zoomen en snel de vinger op mogelijke groeipijnen te leggen middels een vragenlijst voor alle medewerker & het management. Wij zijn een typische groeiende organisatie die met veel passie en enthousiasme probeert alles op rolletjes te laten lopen. Of we dat ook altijd even structureel aanpakken? Ik hoopte dat de scan ons een duwtje in de rug zou geven, door onze verbeterpunten bloot te leggen. En dat deed het.

De belangrijkste ontwikkelpunten: een link met strategie & people development

Het belangrijkste ontwikkelpunt dat tijdens de scan en de daaropvolgende gesprekken naar voren kwam, was dat ons personeel niet echt goed op de hoogte was van onze visie, missie en strategie. Ze konden onvoldoende de link leggen tussen wat we als organisatie doen en hoe zich dat verhoudt tot die visie, missie en strategie. We hebben deze zeker wel gedeeld met onze mensen, maar blijkbaar niet frequent genoeg.

Een ander opvallend punt was dat ons people development – denk aan trainingsmogelijkheden of doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie – nog echt in de kinderschoenen staat. We pakken dit wel op, maar het is te ad hoc en er zit weinig beleid achter. Als we willen dat mensen zich langer aan ons verbinden, moeten we hier meer structuur in aanbrengen.

Resultaten delen & vervolgacties bespreken

We hebben als managementteam in december 2023 met Summiteers de uitkomsten van de scan besproken, waar ontwikkelpunten uitkwamen. Om deze ontwikkelpunten aan te pakken hebben we als vervolg op de scan begin 2024 een sessie gehouden met ons hele team. In deze sessie, begeleid door Jaap Wagenaar van Summiteers, bespraken we de resultaten van de scan en voerden we discussie over de vervolgacties. Om direct opvolging te geven aan een van de ontwikkelpunten, deelden we ter plekke onze visie, missie en strategie opnieuw met het hele team.

Vervolgacties

We hebben onze mensen gevraagd om mee te werken aan het ontwikkelen van een uitgebreider carrièreplan. Verschillende afdelingen hebben input geleverd en samen zijn we gekomen tot een gestructureerd plan. Dit heeft tot een aantal concrete vervolgafspraken geleid, die we in de loop van 2024 verder zullen uitwerken. Wat de strategie betreft, hebben we ingezien dat we de kernpunten van de Drillster-methodologie (herhaling & retentie) ook veel meer moeten toepassen op onze eigen visie, missie en strategie. Zo ontwikkelen we meer bewustwording binnen het team over de richting waarin we ons als bedrijf willen ontwikkelen en hoe iedereen daaraan kan bijdragen.

Pragmatische aanpak

We hebben de samenwerking met Summiteers als erg positief ervaren. Ik denk dat de structuur die Summiteers bood onze mensen een veilig platform gaf om hun gedachten en behoeften te uiten, ook voor hen die dat niet zo eenvoudig vinden. Het feit dat Jaap de uitkomsten van de scan deelde, hielp enorm om de boodschap goed over te brengen. Als management heb je vaak wel een onderbuikgevoel over waar verbeteringen mogelijk zijn, maar het is iets heel anders om op zo'n onafhankelijke en objectieve manier met die punten geconfronteerd te worden. Dat is heel waardevol. Het motiveert en zet aan tot actie. Wat ons vooral aansprak, is het pragmatische karakter van de aanpak van Summiteers, dat past bij ons. Het resultaat van de scan en adviezen hierover zorgde dat we direct verbeteringen konden toepassen in onze organisatie. We kregen praktische, goed te implementeren adviezen, waar we zelf mee aan de bak kunnen. Dit brengt ons verder dan een rapport dat ergens in een la verdwijnt om daar te verstoffen.

Tip voor andere scale-ups

Ik ken aardig wat scale-ups die met dezelfde uitdagingen kampen als wij. Voor hen kan zo’n scale-up organisatiescan enorm nuttig zijn. Mensen doen vanuit een grote bevlogenheid fantastische dingen, maar vindt maar eens de tijd om te kijken waar je staat en welke verbeterpunten je op korte termijn kunt aanpakken. Het traject van Summiteers past wat ons betreft in alle opzichten perfect bij scale-ups.

Meer weten over de scale-up organisatiescan?

Mocht je van gedachten willen wisselen over jouw uitdagingen om effectief te groeien of te verkennen of de scale-up-organisatiescan waardevol is voor jouw organisatie? Neem dan contact op met Jaap of Paul.

Wel interesse, maar nog niet klaar voor de reis? Volg onze LinkedIn-pagina en laat je inspireren.

Lees ook