Insights

Intensief samenwerken voor optimaal resultaat

Publishing Date:
July 18, 2023
Paul van Bekkum
Dolf L'Ortye
Advies

Wij geloven dat de beste resultaten ontstaan uit intensieve samenwerking. Alleen als wij onze opdrachtgevers en hun uitdagingen écht goed kennen, kunnen wij optimaal helpen. Dat leidt tot mooie en blijvende relaties. Summiteers oprichters Paul van Bekkum en Dolf L’Ortye lichten toe waarom intensief samenwerken de sleutel tot succes is.

Plannen maken

Als we starten bij een opdrachtgever, willen we het liefste van iedereen in de organisatie weten wat er speelt. En dus niet alleen van een kleine groep beslissers. Wat is er aan de hand? Hoe concreet is een probleem precies? En hoe kijkt de rest van de organisatie er naar?

Paul: “We zien vaak dat plannen expertmatig door een klein clubje worden bedacht en vervolgens overgedragen aan de organisatie. Dat is voor de ontvangende partij vaak lastig omdat ze niet of maar mondjesmaat betrokken waren bij het maken van het plan. Daardoor ‘leeft’ het niet voldoende. Wij willen echter dat alle betrokkenen een plan óók begrijpen en het bovendien doorleven. Daar moet je tijd voor maken. En soms leidt dit tot herontwerp omdat belangrijke details niet zijn meegenomen. Dat is alleen maar goed, want hiermee ontstaat begrip en draagvlak bij de mensen die het straks gaan doen.”

Hoe gaan wij te werk?

Wij werken altijd samen met onze opdrachtgevers. Dat betekent dat we niet in isolement een stuk maken. We ontwikkelen een strategie bewust niet op ons eigen eiland in de linkervleugel van het pand. Dit geldt ook voor de executie van een strategie, het is ineffectief als je deze los van de organisatie gaat aanpakken. Hoe dan wel?

Dolf: “We maken gecombineerde teams, waarbij onze adviseurs intensief samenwerken met de medewerkers van de klantorganisatie. Soms werkt het heel goed om te spiegelen: er is een programmamanager aan de kant van de opdrachtgever en een programmamanager van ons. De één begrijpt de context en heeft toegang tot de organisatie, de ander brengt veranderingsexpertise en de blik van buiten mee.

In dit werk ben je echt intensief aan het samenwerken. Omdat we daarbij veel aandacht besteden aan ontwikkelen on-the-job (dus ook met de opdrachtgever), ga je snel de diepte in. Dat creëert mooie, blijvende relaties en dat vinden we heel belangrijk. Ons werk kent weinig vluchtigheid.”

Van papier naar werkelijkheid

Het uitvoeren van een (groot) plan, en dat van papier naar werkelijkheid krijgen, werkt voor ons alleen als we samen kunnen werken, ofwel ‘teamen’. Teams van onze opdrachtgevers komen dan ook regelmatig bij ons op kantoor om samen te werken met onze mensen. En uiteraard werken wij ook graag op locatie bij onze opdrachtgever. Van papier naar werkelijkheid kom je (meestal) niet in een dag.

Dolf: “Het vergt tijd, doorleven, doen, bijschaven. ‘Samen met de klant in de modder’ noemen we dat gekscherend wel eens. How beats what: het is gewoonweg complexer. De ‘what’ die op papier staat is precies dat, papier. Het kan hooguit een spannend vooruitzicht zijn maar het wordt pas echt spannend als je het gaat doen.”

Meer weten over onze werkwijze? Lees dan ook dit artikel over strategie executie.

Kunnen wij je helpen?

Wij creëren beweging, maken iets complex begrijpelijk, iets groots behapbaar, een (vaag) idee concreet en laten iets moeilijks slagen. Kun jij hierbij hulp gebruiken? Neem contact met ons op.

Lees ook