Insights

Ruimte geven voor een sabbatical om dromen waar te maken

Publishing Date:
May 31, 2024
Lidia Swinkels
Jules van Merrienboer
Casper Kemperman
Persoonlijke ontwikkeling

In een eerdere blog benadrukte Lidia al hoe tof wij het vinden om mensen te kunnen helpen om hun dromen waar te maken. En als dat een sabbatical is, dan ondersteunen wij dat graag. Zolang we daarbij maar samen ons best doen om de juiste balans te vinden tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. In dit artikel gaan we in gesprek met Lidia Swinkels, een van de oprichters van Summiteers, Jules van Merrienboer en Casper Kemperman, management consultants bij Summiteers, over hun sabbatical ervaringen.

Bijdragen aan groei

“Het is fantastisch als je je mensen kunt helpen hun dromen te verwezenlijken,” begint Lidia. “Bij Summiteers willen we niet alleen bijdragen aan de professionele ontwikkeling van het team, maar ook aan persoonlijke groei. Een sabbatical is een waardevolle manier om een frisse kijk op het leven – en werk hoort daarbij – te krijgen. En ja, als vier van de dertig mensen weg zijn, voel je dat als organisatie. Maar met goed overleg is het altijd in te passen, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat een sabbatical aansluit op een opdracht die afloopt.”

Passie

“Reizen en backpacken zijn altijd mijn passie geweest,” vertelt Jules. “Vóór mijn tijd bij Summiteers heb ik al een paar prachtige backpacktrips gemaakt, en ook tijdens mijn periode bij Summiteers heb ik mooie trips naar verre oorden gemaakt. De Covid-jaren gooiden roet in het eten wat betreft reizen. Toen mijn vijfjarig jubileum bij Summiteers naderde, ben ik gaan nadenken over een sabbatical. In goed overleg met Summiteers duurde het uiteindelijk niet lang, voordat ik mijn rugzak weer kon afstoffen om op reis te gaan.”

Retourticket

“Jules was onze eerste medewerker en daarmee vanaf het begin een belangrijk onderdeel van Summiteers”, sluit Lidia aan. “Hoewel we zijn sabbatical van harte ondersteunden, hebben we hem bij zijn vijfjarig jubileum wel een retourticket cadeau gedaan. Zo wisten we in elk geval zeker dat hij zou terugkomen”, zegt ze met een knipoog.

Reflecteren

Casper vertrok eind 2023 en keerde na drie maanden reizen in april terug bij het team: “Mijn vriendin Sophia en ik wilden al een lange tijd een grote reis maken. Door onze drukke levens en natuurlijk de coronacrisis kwam daar steeds niets van terecht. Maar de kriebel bleef. We wilden even uit ons hectische leven stappen, nieuwe landen en culturen ontdekken, mensen ontmoeten met diverse achtergronden en weer even tot onszelf komen. Een uitgelezen kans om wat rust te nemen en te reflecteren op alles waar we in Nederland mee bezig waren.”

Geduld en acceptatie

Jules reflecteert: “Tijdens het reizen lopen dingen vaak anders dan gepland. Daar heb je weinig controle over en dat heb je maar te accepteren. Bovendien verloopt alles in het buitenland vaak een paar tempootjes lager dan in Nederland. Nou sta ik niet direct bekend om mijn geduldige aard, dus dat was voor mij soms best een uitdaging. Ik zie daarin een parallel met werk. Projecten zijn als reizen, met een vertrek- en aankomstpunt. De reis zelf verloopt vrijwel altijd anders dan gepland. Het is belangrijk om te beseffen dat dit niet erg is, omdat je via een andere route nog steeds op je bestemming kunt komen. De les die ik hieruit haal: heb meer geduld, accepteer sneller dat dingen anders kunnen lopen dan verwacht of gepland, en geniet ook van de reis die je brengt naar het eindresultaat.”

Balans

Casper: “Wanneer je alle tijd van de wereld hebt en alleen maar leuke dingen kan doen, moet je goed je eigen energie bewaken. Van nature zit ik niet veel stil en onderneem ik van alles, dus met veel vrije tijd kan dat resulteren in een te vol schema. Vandaar dat ik het soms lastig vond om een goede balans te vinden tussen rust, tijd voor mijzelf en de reisactiviteiten die we wilden ondernemen. Dat is op werk soms net zo uitdagend, dus dan moet je ook je tijd verdelen over werk, plezier maken en rust. Deze sabbatical heeft me nog bewuster gemaakt van het belang hiervan. Het leven draait om het maken van keuzes, durven 'nee' te zeggen, en het managen van je tijd. Nu ik terug ben, blijf ik hieraan werken, en geloof ik dat dit ook een positieve invloed heeft op mijn samenwerking met collega’s en klanten.”

Open cultuur

“Toen ik mijn plannen voor een sabbatical op tafel legde, kreeg ik vanuit Summiteers direct een positieve reactie,” zegt Jules. “Het mooie is dat Dolf en Paul, twee van de oprichters van Summiteers, zelf ook eens een sabbatical hebben genomen. Hierdoor begrepen ze mijn behoefte. Ze snappen de meerwaarde van zo'n ervaring als geen ander. Dit is kenmerkend voor de open cultuur binnen Summiteers: wanneer je iets ter sprake brengt, denken we er samen over na en gaan we het vormgeven.  Mijn advies aan iedereen die twijfelt over een sabbatical: maak je plannen bespreekbaar met je werkgever en ga ervoor! Het is een ervaring die je voor de rest van je leven meeneemt.”

Open communicatie

Lidia knikt bevestigend: “Open communicatie en afstemming zijn essentieel. Wanneer we weten wat je wilt, kunnen we je ondersteunen bij het realiseren daarvan, terwijl we er tegelijkertijd voor kunnen zorgen dat dit geen onnodige impact heeft op klanten of collega's. En dat is van onschatbare waarde.”

Geen tijd of geen prioriteit?

Casper: “Ik geloof dat als je iets wilt bereiken, je er tijd voor moet vrijmaken en concrete plannen moet opstellen. Geen tijd, is geen prioriteit. Sophia en ik wilden deze reis al een lange tijd waarmaken, en dankzij de ondersteuning van beide werkgevers én onze financiële situatie konden we dit realiseren. We zijn samen ingestapt, hebben tijd vrijgemaakt en zijn begonnen met de voorbereidingen. De sabbatical werd ons echt gegund en meerdere collega's vonden het tof dat we dit gingen doen. Bij Summiteers is alles bespreekbaar en de open bedrijfscultuur support dit in de praktijk. Daarnaast zijn er meer collega's die op sabbatical gaan, dus dat maakt de stap kleiner om erover te praten. Dat geldt trouwens niet alleen voor een sabbatical, dat geldt eigenlijk voor alles.”

Meer dan Summiteer

Toevallig of niet, zijn Jules en Casper naast collega’s bij Summiteers ook vrienden geworden. “Dat resulteerde zelfs in drie ontmoetingen in twee verschillende landen tijdens onze sabbatical”, zegt Jules instemmend. “Amigo y colega”, vult Casper met een knipoog aan. Lidia besluit: “We hebben heel bewust een open en informele plek gecreëerd, waar je jezelf kunt zijn en waar men elkaar vertrouwt. Een plek waar hard wordt gewerkt, maar ook altijd ruimte is voor veel humor. En waar alles bespreekbaar is. We besteden veel aandacht aan het feit dat je als mens meer bent dan alleen Summiteer. Je bent immers ook vader, dochter, sporter of fervent reiziger. Wat je als individu meebrengt, beïnvloedt hoe je functioneert. Daar hebben we aandacht voor. En dat moet ook, zeker als je iemand optimaal wilt helpen groeien.”

Over Summiteers

Benieuwd naar de advieswereld van Summiteers? Volg onze LinkedIn-pagina of bezoek onze website om meer te weten te komen over de opdrachten die we doen, ons team, of om contact op te nemen.

Lijkt het je leuk om deel uit te maken van ons team? Laat je gegevens achter of doe de test.

Lees ook