Insights

De reis van Summiteers. Van idee naar gedreven team

Publishing Date:
May 21, 2024
Lidia Swinkels

Het is alweer bijna zeven jaar geleden dat Dolf L'Ortye, Lidia Swinkels en Paul van Bekkum Summiteers oprichtten. Hun missie? Een adviesbureau creëren dat niet alleen focust op inhoudelijke aspecten zoals strategie, governance en besturing, maar ook op persoonlijke ontwikkeling, leiderschapsontwikkeling en gedragsverandering binnen teams en organisaties. Daarbij is de filosofie ‘leuke dingen doen met leuke mensen’ vanaf dag één leidend. Inmiddels heeft Summiteers al heel wat organisaties geholpen om betere resultaten te behalen, maar ze hebben ook een hecht en gemotiveerd team weten neer te zetten. Het feit dat Summiteers onlangs voor het vierde jaar op rij gecertificeerd is als Great Place to Work (GPTW) en het bureau Best Workplace van Nederland 2023 is, zegt wel iets over de betrokkenheid en de tevredenheid van het team. Meer geluk dan wijsheid, volgens Lidia. In deze blog vertelt ze waar ‘m dat geluk dan in zit. Of is het stiekem toch ook een heel klein beetje wijsheid?

Supertrots

Voor de vierde keer op rij gecertificeerd voor Great Place To Work® Nederland, daar zijn we natuurlijk supertrots op! Laatst zei iemand: “Het wordt wel een beetje lonely aan de top.” Om eerlijk te zijn denk ik dat het meer geluk dan wijsheid is. Het betekent absoluut niet dat we het allemaal zo goed weten. Ik kan je dan ook niet vertellen hoe ‘het’ moet, maar misschien kan ik je wel een beetje inspireren?

Filosofie

Belangrijkste is denk ik dat we als ondernemers echt 100% achter onze filosofie staan. Leuke dingen doen met leuke mensen. Dat is leidend bij beslissingen die we nemen en dat werkt daarmee natuurlijk 1-op-1 door in hoe we het bedrijf inrichten en leiden. Wij willen graag leuke dingen doen met leuke mensen - en onze mensen ook. Dat klinkt misschien logisch, maar kijk eens rond: zit het in de vezels van de bedrijven om je heen om dat als leidend principe te hebben? Of gaat het om andere zaken, zoals bijv. winst maken?

Wees zuinig op je talenten

Wat me opvalt als ik naar ons team kijk, is dat we weinig verloop hebben. Jules van Merrienboer kwam begin 2018 als eerste nieuweling bij het team van Summiteers en hij werkt hier nog steeds. Het merendeel van de mensen die er in de beginjaren bij kwamen, is nog steeds hier. Ik denk dat dat echt bijdraagt aan onze hechte cultuur. Als je steeds een nieuw team moet opbouwen, kost dat enorm veel energie. Maar als mensen juist langer bij je blijven werken, worden ze echte cultuurdragers.

Open communicatie en transparantie

Door de jaren heen voelen we steeds sterker wat het belang is van open communicatie en transparantie. Vooral als je team groter wordt, is het niet meer vanzelfsprekend dat iedereen alles weet. In kleine teams kan je elkaar in de wandelgangen of tijdens de vrijdagmiddagborrel bijpraten, maar hoe groter het team, hoe moeilijker dat te verhapstukken is. Daarom denken we heel expliciet na over wat het hele team moet weten en gaan we geregeld, met de hele groep of juist met individuen voor wie iets relevant is, in gesprek. Een persoonlijke aanpak werkt daarbij voor ons vaak heel goed. Een voorbeeld van iets met de hele groep is bijvoorbeeld de 'Ask us anything'-sessies die we nu 2 keer in het afgelopen jaar hebben gehouden. Dolf, Paul en ik kunnen natuurlijk wel denken dat we alles delen wat belangrijk is, maar misschien spelen er dingen in de groep waarvoor niet altijd ruimte is om over te praten. Tijdens die sessies is er geen agenda en zijn alle vragen mogelijk, wat resulteert in vragen als: 'Wat was jouw moeilijkste moment in de afgelopen jaren bij Summiteers?',  'Waar hoop je dat Summiteers staat over vijf jaar?' of ‘Wat maakt dat jullie de ambitie hebben om met Summiteers te groeien en wordt het daar echt leuker van?'. Het voelt soms een beetje ongemakkelijk, alsof we bij Twan Huys in College Tour zitten, maar als je leidinggeeft aan een team, mag het ook best eens ongemakkelijk zijn.

Oog voor de mens als geheel

We besteden veel aandacht aan het feit dat je als mens meer bent dan alleen Summiteer. Je bent immers ook vader, dochter, sporter of fervent reiziger. Veel bedrijven houden werk en privé gescheiden, maar wij geloven daar niet zo in. Nee, je hoeft niet met al je collega's bevriend te zijn of in je privétijd te werken, maar wat je als individu meebrengt, beïnvloedt hoe je functioneert. Daar mag aandacht voor zijn, zeker als je iemand optimaal wilt helpen groeien. We hebben oog voor de mens als geheel. Soms heeft een collega het moeilijk. Dan kun je dat wel negeren, maar dat werkt niet. Dan voelt de collega zich én niet gezien én hij of zij kan niet aan de verwachtingen van ons als werkgever voldoen. We nemen alle aspecten heel bewust mee in het plan dat iedereen bij ons maakt voor het komende halfjaar. Dat gaat niet alleen over de projecten die je uitvoert, maar ook over trainingen die je wilt volgen, welke boeken je wilt lezen of podcasts je wilt luisteren. Daarnaast staat erin voor welke niet-werkgerelateerde zaken je tijd wilt maken. Het kan dus zijn dat iemand in zijn plan opneemt: “Ik word vader en wil graag de ruimte om me daarop voor te bereiden”, of “Ik wil een marathon lopen en dus wil ik af en toe tijdens werktijd kunnen trainen.” Alleen al het feit dat er aandacht is voor niet-werkgerelateerde zaken maakt het mogelijk om erover te communiceren, en dat is belangrijk.

Vrijheid én verantwoordelijkheid

We koesteren een cultuur waarin vrijheid en verantwoordelijkheid hand in hand gaan. Het gaat tenslotte om het resultaat dat je levert. Dat uit zich bijvoorbeeld in het feit dat we geen vakantiedagen bijhouden. We geloven dat als je dingen goed overlegt, dat prima werkt. Natuurlijk is het mogelijk dat iemand 'misbruik' maakt van die vrijheid. Maar moet je dan alles in regels vastleggen, of is het oké om te accepteren dat het een keer niet loopt zoals gepland? De voordelen van de talloze keren dat het goed gaat, wegen voor ons zwaarder dan alles organiseren rondom die enkele uitzondering – die wij overigens in die 7 jaar nog niet hebben meegemaakt. Ook vinden we het heel tof als iemand een sabbatical wil. Tot voor kort waren er vier mensen weg; op een team van dertig is dat best flink. Maar een sabbatical is nu eenmaal iets dat leeft, zeker in een jong team als het onze. Dat ondersteunen we en wat we daarvoor terugkrijgen is dat we vroeg in het proces betrokken worden bij iemands plannen, waardoor we het samen tijdig en goed kunnen regelen.  Zo streven we op alle vlakken naar een evenwichtige balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid, zodat we met z’n allen tot het beste resultaat komen.

In de stretch

Tenslotte houden we ons veel bezig met de persoonlijke ontwikkeling en groei van onze mensen. Wat vind jij als mens uitdagend, waar wil je groeien, wat vind je leuk en waar wil je beter in worden? Om daar te komen, gaan we op zoek naar de optimale balans. Het is niet de bedoeling dat je kopje onder gaat, maar met zestien zwembandjes om leer je ook niets. Precies tussen comfortzone en stress, daar zit de stretch. En in die stretch, dáár zit je groei. Dat maakt dat je elkaar een high five geeft, dat je trots bent op jezelf en op het team. Actief zoeken naar waar de stretch zit, dat draagt ook bij aan werkgeluk.

Over Summiteers

Benieuwd naar de advieswereld van Summiteers? Volg onze LinkedIn-pagina of bezoek onze website om meer te weten te komen over de opdrachten die we doen, ons team, of om contact op te nemen.

Lijkt het je leuk om deel uit te maken van ons team? Laat je gegevens achter of doe de test.

Lees ook