Insights

Werken bij Summiteers: Leuke dingen doen met leuke mensen

Publishing Date:
July 18, 2023
Jules van Merrienboer
Lidia Swinkels
Persoonlijke ontwikkeling

Hoe is het om bij Summiteers te werken? Om een goed beeld te krijgen sprak Consultancy.nl met medeoprichter Lidia Swinkels, de eerste werknemer Jules van Merrienboer en Cleo Mauritsz, die nu ruim een jaar deel uitmaakt van het team.

In het najaar van 2017 slaan Lidia Swinkels, Dolf L’Ortye en Paul van Bekkum de handen ineen om samen hun eigen organisatieadviesbureau op te richten: Summiteers. Het Utrechtse kantoor helpt opdrachtgevers met visie- en strategievorming en de executie van de verandering. Altijd in combinatie met gedragsontwikkeling van de professionals en teams waarmee gewerkt wordt.

“Toen ik begon was het niet veel meer dan een idee wat het bureau kon worden”, vertelt Jules van Merrienboer. “Op het moment dat ik werd aangenomen was er nog niet eens een kantoor. Op mijn eerste werkdag kreeg ik een telefoon en laptop op ons kantoor – dat een week eerder was gehuurd – en daarna mocht ik mijn bureau in elkaar zetten. De tweede dag zat ik al direct bij een klant.”

Sindsdien is het hard gegaan met Summiteers. “We zijn in korte tijd gegroeid tot een club van vijftien mensen – met een goede balans tussen man en vrouw – en ervaren hoe de komst van nieuwe mensen telkens weer tot nieuwe ideeën leidt”, aldus Lidia Swinkels. “We hebben heel scherp wat voor bureau we willen zijn en ontwikkelen ons in die richting. Samen maken we het telkens net wat leuker en beter!”

Lidia Swinkels, Jules van Merrienboer en Cleo Mauritsz - Summiteers

Plek waar je jezelf kunt zijn

Daarbij speelt de bedrijfscultuur een centrale rol. “Ik zou de cultuur omschrijven als warm en menselijk”, geeft Cleo Mauritsz aan. “Het is erg gezellig, collega’s zien elkaar graag. Je werk wordt om jou heen georganiseerd, en niet andersom.”

“We hebben een open en informele plek gecreëerd, waar je jezelf kunt zijn en waar men elkaar vertrouwt”, vertelt Swinkels. “Een plek waar hard wordt gewerkt maar altijd ruimte is voor veel humor.”

“En waar alles bespreekbaar is”, vult Van Merrienboer aan. “Iedereen helpt elkaar en maakt tijd voor elkaar. We leggen de lat hoog en willen het beste uit elkaar halen. Medewerkers worden gestimuleerd om creatief te zijn en samen de toekomst van Summiteers vorm te geven. Er is altijd ruimte voor nieuwe ideeën, ook als die niets met werk te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een Minibrew, een bierbrouwmachine, die we op kantoor hebben staan. En ook buiten werk doen we vette dingen samen, zoals een ijsbad nemen, training in ademhalingsoefeningen en boulderen.”

De mens achter de consultant

Bij het smeden van een sterk team is het uiteraard ook belangrijk om goed te zorgen voor de individuen die samen dat team vormen. “Er is oprecht oog voor de mens achter de werknemer”, zegt Mauritsz hierover.

“We zijn naast Summiteer ook allemaal een hoop andere dingen: vriend/vriendin, man/vrouw, vader/moeder, ga zo maar door”, legt Swinkels uit. “Elk kwartaal maakt iedereen een plan waar hij of zij mee aan de slag gaat. Daar staat heel bewust ook een ‘deze dingen buiten werk zijn voor mij belangrijk dit kwartaal’-onderdeel in. Zodat we daar samen aandacht voor kunnen hebben. In lijn hiermee heb je bij ons ook geen vast aantal vakantiedagen, maar zoveel als jij nodig hebt.”

“Medewerkers worden gestimuleerd om creatief te zijn en samen de toekomst van Summiteers vorm te geven.”

Binnen de vaak drukke adviesbranche vergt het extra aandacht om deze werk-privébalans te bewaken, onderkent Mauritsz: “Het begint bij jezelf en elkaar niet zo gek maken. We zijn echt kritisch bij het prioriteren van taken: is dit nou belangrijk om impact te maken bij de klant of niet? ‘s Avonds doorwerken wordt ook absoluut niet normaal gevonden. Zo houden we elkaar met beide benen op de grond.”

Ze vertelt dat er ook alle ruimte is om je eigen uren in te delen: “Werkdagen, ouderschapsverlof, vakantie: het begint allemaal met aangeven waar jij behoefte aan hebt en zorgen dat dat past met je werk. Mijn collega’s zijn allemaal rolmodellen voor mij omdat zij echte mensen zijn met een baan en een leven. Het is belangrijk voor mij om te zien dat vaders ook tijd maken voor hun kinderen, dat partners en consultants op tijd naar huis gaan en dat ik niet als een last ervaren werd toen ik zwanger was, maar dat dat juist gevierd werd.’'

Teddybeer en asperges

Daarnaast zit waardering tonen voor de eigen mensen soms ook in de kleine dingen. “Toen ik vorig jaar mijn neus had gebroken kreeg ik een paar dagen later een teddybeer en kaartje toegestuurd”, vertelt Van Merrienboer. “Met Pasen kregen we een aspergediner thuisbezorgd en mooie prestaties worden vaak beloond met een cadeau of etentje.”

“We doen veel leuke dingen samen en proberen onze mensen zo af en toe te verrassen”, zegt Swinkels hierover. “Het vieren van een werkjubileum, een leuk cadeau op een belangrijk moment, samen borrelen of bootje varen, dat soort dingen.”

“Mijn collega’s zijn allemaal rolmodellen voor mij omdat zij echte mensen zijn met een baan en een leven.”

“Mijn eerste werkdag na mijn zwangerschapsverlof was tijdens de ‘intelligente lockdown’”, vertelt Mauritsz. “Ik werd verrast met bloemen en een kaart met de beste thuiswerktips. Het voelde als warm welkom terug van mijn collega’s en maakte de eerste werkdag een stuk minder spannend. De kaart staat nog steeds achter mijn thuiswerkplek, zodat iedereen waar ik mee videobel ‘m goed kan zien.”

Thuis de basis op orde

Het plotselinge massale thuiswerken vormde wereldwijd een uitdaging voor bedrijven. Zo ook voor Summiteers. “De basis om fijn te werken moest vanaf maart ook thuis ineens op orde zijn”, vertelt Swinkels. “We hebben snel een flink aantal bestellingen balanskussens, laptopstandaarden en headsets gedaan”, voegt ze met een glimlach toe. “Daarnaast hebben we aan het begin iedereen een bloemetje gestuurd om het huis op te fleuren. En ze zijn mij ook niet vergeten: op mijn verjaardag heb ik van de collega’s een dinertje thuis cadeau gekregen.”

Zoals veel organisaties inmiddels hebben gemerkt, is het productief zijn vanuit huis nog niet eens zo lastig. Wat vooral belangrijk is, is om actief de teamsfeer te behouden. “We hebben wekelijks een online check-in en -out”, geeft Van Merrienboer aan, “om te praten over alles behalve werk.”

“Superleuk om tijdens deze meeting iedereen even op het scherm te zien en te horen hoe het met iedereen gaat”, voegt Mauritsz toe, “of ze een leuk weekend gehad hebben, hoe het bevalt dat de kinderen weer naar school gaan, wat dan ook.”

Leuke dingen met leuke mensen

Samen op kantoor, of vanuit huis samen op afstand: het team van Summiteers heeft het gezellig samen en kijkt uit naar de komende jaren. “Leuke dingen doen met leuke mensen, dat is voor mij Summiteers”, vertelt Swinkels. “Daar meten we alles aan af: wordt het hier nu leuker van als we dit gaan doen?”

Lees ook