Insights

Dolf: ‘Impact maken, dat maakt strategie-executie echt vet’

Publishing Date:
March 18, 2024
Dolf L'Ortye
Advies

In deze blog vertelt Dolf L’Ortye, mede-oprichter van Summiteers, wat hij zo te gek vindt aan strategie-executie. Als Summiteers helpen we organisaties die worstelen met de complexiteit van verandering.

Dromen waarmaken

Er zijn meerdere aspecten die maken dat ik heb gekozen voor dit vak. Allereerst vind ik het heel mooi om mensen te helpen met verwezenlijken van hun ambities. Onze klanten hebben een visie, ze willen iets nieuws of iets anders en dat willen ze realiseren. Wij helpen ze dat waar te maken. Dit gaat veel verder dan het maken van een strategie. Zoals ik al eerder schreef, is een strategie zonder de daadwerkelijke executie niet meer dan een stuk papier. Geloof me, door alleen iets op papier te zetten, verandert er helemaal niets. Ik haal pas voldoening uit mijn werk als ik mensen kan helpen om hun professionele doelen te bereiken, om dromen waar te maken.

De magie van het vak

Je kunt mensen natuurlijk op verschillende manieren helpen. Het leuke aan het werken vanuit een adviesrol, is het directe contact met mensen. Ik wil begrijpen wat mensen drijft, waarom ze doen wat ze doen. Tegelijkertijd hecht ik veel waarde aan het behalen van concrete resultaten. Een beetje praten, dat kunnen we allemaal, maar het gaat erom dat je het tastbaar maakt. Dingen in beweging krijgen, iets tot stand brengen, dat zit in mijn aard en dat vind ik de magie van het vak. Als je met mensen werkt, is er altijd een bepaalde vorm van energie. Als je die energie door middel van bijvoorbeeld gesprekken, interventies en workshops kunt laten stromen, ontstaat er iets prachtigs. Dat moment waarop alles op zijn plek lijkt te vallen en de dingen beginnen te bewegen, is voor mij altijd een bijzonder moment. Je ziet dan waar mensen toe in staat zijn als ze samen iets willen.

Van een stapel puzzelstukjes naar structuur

Verandering komt over het algemeen niet uit de lucht vallen. Vaak is er een team dat al een tijdje bezig is met het maken van plannen en het uitdenken wat er moet gebeuren. Als dat niet leidt tot de gewenste resultaten, schakelen ze ons in. Eerst kijken we – samen met het team – wat er al is gebeurd en welke uitdagingen het team is tegengekomen. Meestal zit men vast omdat elke vorm van structuur ontbreekt. Waar in ‘s hemelsnaam te beginnen? Ik vergelijk het graag met het leggen van een puzzel. In het begin heb je een enorme stapel puzzelstukjes voor je neus en denk je: wat moet ik hiermee? Maar zodra je de hoekjes hebt gevonden, gaat er al iets veranderen. Dan begin je de randjes erbij te zoeken en plotseling ontstaat er structuur en begin je erop te vertrouwen dat je de puzzel kunt gaan leggen. De bal begint te rollen.

Samen en met duidelijke rollen

We hebben vaak te maken met wat we ‘fuzzy problems’ noemen. Soms zitten mensen zo dicht met de neus op hun eigen problemen, dat ze plaatje niet meer helder hebben. Logisch, want hun puzzel heeft zelden vier hoekjes, veel vaker acht of misschien maar drie. Dan is het de uitdaging om te achterhalen waar het werkelijke probleem ligt. Dit doen we niet alleen, maar in nauwe samenwerking met het team. Daar zit vaak belangrijke inhoudelijke kennis en contextuele kennis. Onze kracht ligt in het structureren van deze complexe situaties en het bieden van een metaperspectief. Wij helpen je een stapje terug te doen, structuur te vinden en een duidelijk pad vooruit te zien. Als je weleens een puzzel hebt gelegd, weet je hoe het gaat. Zodra je de hoekjes en de randjes hebt gevonden, zie je ineens puzzelstukjes met wolken en stukjes met gras. Op dat moment kun je met meer mensen aan een puzzel gaan werken, omdat er een structuur ontstaat. De rollen worden duidelijk: de een verzamelt de stukjes lucht en geeft ze door aan de volgende persoon, die ze vervolgens aan elkaar puzzelt. Onze rol is ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt: dat er geen zand in de raderen komt en dat niemand per ongeluk de boel verstoort. En zo helpen we je die puzzel te voltooien. De energie gaat stromen.

Compliment

Ik vind niets zo inspirerend als het helpen van mensen bij hun ontwikkeling. Je begint samen aan een traject en uiteindelijk stappen wij er – in overleg met de klant – tussenuit, dat men zelf door kan. Maar ik heb nog steeds contact met veel mensen waarmee ik heb samengewerkt. Vorige week had ik bijvoorbeeld nog een inspirerend gesprek met iemand waarmee ik acht jaar geleden een grote opdracht heb uitgevoerd. Ze vertelde me hoeveel ze had geleerd van het samenwerken, van het leggen van die puzzel, van het samen – met haar team – aan de slag gaan. Voor mij is er geen groter compliment dan dat.

Van concept naar uitvoering

Dat brengt me terug naar de oorspronkelijke vraag: wat is er zo vet aan strategie-executie? Met strategieontwikkeling alleen bereik je nooit dezelfde effecten. Je bevindt je dan veel minder in de weerbarstigheid van de dagelijkse veranderingen. Dat is waar de echte complexiteit zit. Natuurlijk hoort het maken van een strategie erbij, je moet immers een scherp doel voor ogen hebben, een beschrijving van de top waar je heen wilt. Maar hoe kom je op die top? Het bewandelen van dat pad hoort er wel bij als echt wil veranderen en dat maakt het zo cool. Dat conceptuele denken is prachtig en doe ik graag, maar gaandeweg verandert onze rol en raken we betrokken bij de uitvoering. Dan gaat het om werken met mensen om het concept in de praktijk te brengen. Het leveren van resultaten waar een organisatie mee verder kan. Die combinatie vind ik echt geweldig.

Impact maken

Gelukkig ben ik niet de enige die hier blij van wordt. Die passie delen we allemaal bij Summiteers. We willen niet alleen maar een strategie ontwikkelen, praten, een plan neerleggen en wegwezen, zonder enige clue wat de organisatie ermee gaat doen. Nou, eigenlijk weten we het wel: zo'n plan belandt negen van de tien keer in een la en verandert er niets. Hier werken mensen die het leuk vinden om impact te maken. Dat is strategie-executie: impact maken. Als je van impact maken houdt, is dit een supertof vak!

Hulp nodig bij strategie en uitvoering?

Wij zijn Summiteers, wij creëren beweging, maken iets dat complex is weer begrijpelijk, iets groots behapbaar, een – vaag – idee concreet en laten iets moeilijks slagen. Kun jij hierbij hulp gebruiken? Neem contact met ons op.

Wel interesse, maar nog niet klaar voor de reis? Volg onze LinkedIn-pagina en laat je inspireren.

Lees ook