Insights

Summiteers ondersteunt nieuw ontwikkelprogramma ‘Maisters’

Publishing Date:
July 18, 2023
Lidia Swinkels
Advies

Nederland is een ontwikkelprogramma rijker. Maisters richt zich op young professionals met enkele jaren werkervaring. In tweeënhalf jaar krijgen zij de fijne kneepjes van het managementadviesvak bijgebracht. We spraken Summiteers-medeoprichter Lidia Swinkels en Maisters-medeoprichter Eric Moes over het nieuwe programma.

In een bedrijfslandschap waar verandering niet langer uitzondering is maar juist de enige constante, is steeds meer behoefte aan professionals met adviesvaardigheden. “Adviesvaardigheden worden verwacht in steeds meer banen, ook buiten het consultancyvakgebied”, begint Moes. “Denk bijvoorbeeld aan iemand die in een lijnorganisatie werkt en een adviseursrol vervult richting andere afdelingen van hetzelfde bedrijf.”

Maisters speelt in op deze groeiende behoefte bij bedrijven én biedt een selecte groep talenten de kans om de volgende stap te zetten in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling. Daarbij wordt nauw samengewerkt met Summiteers: het bureau zorgt voor de inhoudelijke begeleiding van ‘de Maisters’ en een deel van het intensieve opleidingsprogramma dat zij doorlopen.

Summiteers ondersteunt nieuw ontwikkelprogramma ‘Maisters’

Anders dan anders

Moes benadrukt dat Maisters niet moet worden gezien als het zoveelste traineeshipprogramma. “Om te beginnen is Maisters niet voor starters”, vertelt hij. “De ‘Maisters’ hebben zo’n twee tot vijf jaar werkervaring. Ze hebben dus al behoorlijk wat vlieguren gemaakt en weten daarom al veel beter wat hun ontwikkelpunten zijn.”

Het programma kan dan ook beter worden omschreven als de volgende stap. “De focus ligt op mensen die ontwikkelgericht zijn en bijvoorbeeld een traineeship hebben gedaan, of een eerste baan bij een consultancy.” Daarnaast biedt het ook kansen om te ondernemen: “Maisters is een nieuw concept, dus je moet het gaaf vinden om in dit nieuwe avontuur te stappen en mee te bouwen aan het bedrijf.”

Bovendien is het traject niet uitsluitend bedoeld voor talenten die zich willen ontwikkelen tot consultant. “Juist omdat ook binnen lijnfuncties steeds vaker behoefte is aan consultancyvaardigheden is het programma interessant voor zowel young professionals die consultant willen worden als voor hen die in een ander vakgebied willen werken waar deze vaardigheden een pré zijn.”

“Dit maakt het coachen van de Maisters ook zo gaaf voor Summiteers”, vult Swinkels aan. “Elke Maister heeft andere werkervaring en een eigen ontwikkelpad voor ogen. De gemene deler is dat Maisters graag heel goed willen worden in die consultingvaardigheden. Vanuit Summiteers kunnen we die vaardigheden bijbrengen, op de inhoud helpen én een Maister helpen in zijn persoonlijke ontwikkeling. Erg veelzijdig, wat de samenwerking met Maisters ook voor de ontwikkeling van Summiteers heel waardevol maakt.”

Begeleiding op stevige klussen

De Maisters werken gedurende tweeënhalf jaar aan “drie stevige klussen bij drie verschillende opdrachtgevers, vaak (middel)grote Nederlandse bedrijven”, zo legt Moes uit. “Voor zo’n tien maanden versterkt de Maister een intern adviesteam of veranderteam bij de klant. In deze tijd verricht hij of zij één of meerdere opdrachten.”

Gedurende deze projecten worden de young professionals gecoacht door ervaren Summiteers-consultants. Swinkels: “Dit is intensieve en vakinhoudelijke ‘on the job’ begeleiding. De Summiteers-coach is niet alleen sparringpartner voor de Maister, maar gaat ook mee naar de klant. De coach is zich bewust van de inhoud van de opdracht en helpt van daaruit de Maister met het vraagstuk. Maar de Maister blijft de eigenaar. De coach en Maister moeten goed op elkaar ingespeeld zijn om hier de juiste samenwerking in te vinden.”

Training door Summiteers

Naast de praktijkopdrachten bevat het traject een uitgebreid opleidingsprogramma, dat deels verzorgd wordt door Summiteers. Swinkels: “Maisters krijgen maandelijks een training in het kader van adviesvaardigheden. Van gesprekstechnieken tot adviesmodellen en van coaching tot operating modellen.”

“Gedeeltelijk waren die trainingen al binnen Summiteers aanwezig, maar veel trainingen ontwikkelen we ook echt speciaal hiervoor”, legt hij uit. “Daardoor zijn veel verschillende collega’s bij een deel van het opleidingsprogramma betrokken: van het opzetten van trainingen tot het geven ervan. Wat weer een extra dimensie geeft aan de rol van Summiteer!”

Herkenbare speler

Hoewel Summiteers nauw betrokken is bij het programma, benadrukt Moes tot slot dat Maisters geen onderdeel vormt van het Utrechtse bureau. “Maisters is een eigen bedrijf met een eigen propositie, gericht op het ontwikkelen van een specifieke doelgroep door opdrachten te vervullen in adviesteams en veranderteams. Summiteers vervult hierbij een zeer belangrijke ondersteunende rol. We hopen natuurlijk dat Maisters net zo’n herkenbare speler wordt als Summiteers.”

Lees ook