Insights

Van corporate naar consulting: Arjen & Wietse delen hun ervaringen

Publishing Date:
July 18, 2023
Arjen Verwer
Wietse Maathuis
Persoonlijke ontwikkeling

Arjen en Wietse van Summiteers maakten allebei meer dan 1,5 jaar geleden de overstap van een baan in een corporate naar consulting bij Summiteers. We spraken hen over hoe zij dit hebben ervaren én of ze ooit nog terug zouden willen.

Eerst maar even de open vraag, wat is jullie ervaring tot nu toe?

Arjen: "In eerste instantie vond ik het best een heftige overstap. Van een langere periode in hetzelfde bedrijf, waarbinnen ik overigens veel stappen heb gemaakt, naar een totaal andere sector en een heel ander vak. Het was even flink aanpoten. Je voelt je even heel erg ‘bewust onbekwaam’. Enerzijds heel leuk en uitdagend, maar ook confronterend. De overstap betekende voor mij echt een nieuw vak leren. Na een jaar merkte ik gelukkig al dat ik het veel meer onder de knie had en dat er uiteindelijk veel meer rust in kwam."

Wietse: "Heel herkenbaar. Je voelt vanaf dag één een soort ‘imposter syndrome’. Je bent dan wel een ervaren professional, maar ik heb best even tijd nodig gehad om zélf overtuigd te raken van de bagage die ik meenam naar consultancy. Daarin moet je opnieuw je houvast vinden."

Wat neem je mee vanuit je vorige rol in een corporate omgeving, als je er nu op terugkijkt?

Wietse: "Zeker vanuit operationele rollen ken je het klappen van de zweep wel. Je wordt niet zo snel angstig als dingen anders gaan of tegenzitten. Je hebt ervaring in stakeholdermanagement en hebt er vertrouwen in dat je dat kan, nu moet je alleen mensen van andere zaken overtuigen. Verder heb ik vanuit mijn vorige rol ook veel procesoptimalisatie gedaan. Ik zeg altijd: of er nu geld doorheen gaat, data of documentatie, uiteindelijk is een proces een proces. De ervaring van het verbeteren ervan kun je in essentie vaak bijna één op één kopiëren."

Arjen:
"Ik denk dat ik drie dingen meeneem: vooral de ervaring in projectmatig werken; dus dat je projecten kan formuleren en tot een goed einde weet te brengen, stakeholdermanagement herken ik ook wel uit het verhaal van Wietse; dus dat je weet wie je nodig hebt als je een bepaalde besluitvorming wil bereiken, en natuurlijk het aansturen van teams. Zeker bij Summiteers hebben we de propositie dat we niet met een groot team binnenkomen, maar juist veel samenwerken met de mensen die bij onze klant werken. In onze rol moet je dus goed kunnen coördineren en mensen kunnen helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Dat maakt dat je de ervaring die je hebt opgedaan als lijnmanager heel goed bij Summiteers toe kan passen."

Wietse: "Aanvullend daarop denk ik dat doordat we ervaring hebben binnen de corporate, we ons wellicht ook beter inleven in de positie van de klant: wat moet iemand verantwoorden intern, hoe gaat het eraan toe, waar kan hij meegeholpen zijn, het inschatten van urgentiezaken… We proberen onszelf echt aan te passen aan de klant en daar helpt onze ervaring wel bij."

Waar zie je de grootste verschillen? Hoe is het om vanuit in de lijn werken nu naar de lijn te kijken?

Wietse: "Het eerste wat in me opkomt is dat het een zegen is, haha! Ik vind het persoonlijk heel prettig werken. In de lijn heb je een bepaalde druk dat je top-down uit moet voeren, terwijl ik juist heel erg hou van gelijkwaardigheid en het open gesprek. Vanuit onze positie kunnen we dat open gesprek makkelijk voeren zonder belemmerd te worden door hiërarchie. Zeker als je, zoals we bij Summiteers veel doen, bezig bent om gedrag te benoemen en te zeggen: dit gebeurt er of dit gaat er mis. Vanuit de lijn wordt dat soms wel geaccepteerd, maar helaas niet altijd gewaardeerd. Dat is anders wanneer je van de zijkant komt."

Arjen: "Ik vind het ook wel fijn om een beetje naast de politiek te staan, en wat ik zelf veel merk is dat je als consultant al redelijk snel op een ander niveau in de hiërarchie werkt. Dus dat je als externe sneller op strategisch niveau mee kan en mag denken. Dat komt ook door wat Summiteers doet: strategy execution begint vaak wat hoger in de organisatie. We werken veelal samen met hele slimme, resultaatgerichte en ambitieuze mensen. Dat is heel inspirerend. Wat eigenlijk niet echt verandert, waar ik zelf de meeste lol uithaal, of je nu in de lijn werkt of ernaast staat: je werkt samen met mensen. Alhoewel het ook wel even zoeken was om te bepalen wat nu eigenlijk jouw team is, waar je basis ligt. De collega’s bij de klant met wie je zoveel uren besteed, of je collega’s bij Summiteers?"

Hoe heb je het consultancy vak uiteindelijk geleerd?

Arjen: "In de basis geloven we bij Summiteers dat je het meeste leert van doen, oftewel learning on the job. Voeten in de modder en go for it. Daar geloof ik zelf ook wel in. We werken altijd met een senior collega of één van de partners die je op weg helpt en met wie je regelmatig contact hebt over waar je tegenaan loopt. Daarnaast heb je nog een accountability buddy waarmee je specifiek over leerdoelen praat, maar het grootste deel is learning on the job en leren van collega’s en klanten."

Wietse: "Daarbij begint het bij erachter komen op welke vlakken je leren ligt, zodat je je daar bewust in kan ontwikkelen. Het helpt daarbij enorm dat er een mooie structuur staat waarin we regelmatig formele check-ins hebben. Door simpelweg te delen waar je mee bezig bent triggeren die gesprekken vaak waardevolle vragen en input. Uiteindelijk is het zo dat hoe meer opdrachten je hebt gedaan, hoe meer facetten er langskomen en hoe meer je gaat leren. Omdat je als consultant veel sneller wisselt van opdracht groei je heel snel."


Waarom uiteindelijk de keuze om over te stappen?

Arjen: "Nou, in mijn geval was ik heel erg bewust van het feit dat ik iets anders wilde. Ik werkte al 10 jaar bij dezelfde werkgever en had daar echt al wel veel verschillende rollen gehad. Ik was gewoon benieuwd naar de buitenwereld en wilde wat nieuws. Ik heb eigenlijk niet heel bewust de keuze gemaakt voor consultancy, maar vooral gekozen voor het bedrijf dat Summiteers is. Op basis daarvan heb ik met vallen en opstaan bedacht: oh ja, misschien is consultancy wel iets voor mij. Inmiddels denk ik dat dat ook zo is! Ik denk vooral dat een aantal dingen die voor mij heel belangrijk zijn in mijn werk samenkomen bij Summiteers. Ik vind afwisseling leuk, het schaken op meerdere borden, conceptuele puzzels en bezig zijn met gedrag. Daarnaast vind ik persoonlijke ontwikkeling en een goede work-life balance heel belangrijk."

Wietse: "Voor mij zit hier heel veel overlap in. Ik was tijdens mijn studietijd al geïnteresseerd in consultancy, dus ik had me er al eerder op georiënteerd. Toen kreeg ik echter mijn gedroomde startersfunctie bij mijn oude werkgever. Hier heb ik het 10 jaar lang erg naar mijn zin gehad, maar met elke carrière stap komen de visies wel steeds meer uit elkaar te liggen. Ik was me daar eigenlijk niet zozeer bewust van, totdat ik de vacature zag van Summiteers. Het klonk gewoon veel meer als de omgeving waar ik weer naar opzoek was: leuke dingen doen met leuke mensen, nieuwe uitdagingen, afwisseling, nieuwe dingen leren en alle ruimte krijgen om dát te doen wat ik zelf belangrijk en interessant vind. Complexe vraagstukken oplossen, de diepte ingaan met mensen over gedrag en persoonlijke ontwikkeling. Toen was de keuze tot mijn eigen verassing opeens snel gemaakt."

Als je naar deze consultancy rol kijkt ten opzichte van je vorige rol, wil je dan ooit nog terug?

Wietse: "Je moet nooit iets in het leven uitsluiten, maar uiteindelijk hou ik ervan om steeds weer nieuwe uitdagingen in het leven te vinden. Tot nu toe zie ik aan alles wat Summiteers wil gaan doen in de toekomst, dat ik zelf vorm kan blijven geven aan die nieuwe uitdagingen. Daarom kan ik dit vak denk ik heel lang leuk blijven vinden."

Arjen: "Wat ik merk is dat ik binnen de lijn om de 2 à 3 jaar een ‘itch’ kreeg, dat ik het een paar jaar doe en dat het steeds meer op hetzelfde begint te lijken. Vanwege de aard van het werk, omdat je als consultant altijd meerdere en ook hele diverse projecten naast elkaar doet, blijft het een uitdaging en heb ik na 3 jaar Summiteers nog geen jeuk… Tegelijkertijd weet ik ook nog niet wat ik wil worden als ik later groot ben. Ik vind het lekker om er zo in te zitten. Wie weet word ik later nog piloot! Dat wilde ik vroeger worden."

Afsluitend: Voor mensen die dit lezen en twijfelen om de overstap te maken naar consultancy, waarom moet je dat wel of juist niet doen?

Wietse: "Ik denk dat als je heel erg van stabiliteit houdt en dezelfde omgeving, moet je het vooral niet doen. Het hangt heel erg van je persoonlijke behoeftes af. Arjen en ik hebben heel erg dezelfde behoeftes, waardoor het voor ons logisch is om deze stap te maken. Na een tijdje is de diversiteit binnen een corporate denk ik op. Dan ga je hoger in de boom hetzelfde doen op een zwaarder niveau. Grotere verantwoordelijkheden, andere regio’s… Uiteindelijk ervaar ik dat als dezelfde problematiek in een ander jasje. Zoiets als consulting vind ik dan een behoorlijk duurzame oplossing voor mezelf!"

Arjen: "Als je er heel erg van houdt om een vast team om je heen te hebben en veel met dezelfde mensen samen te werken, wat heel veel mensen fijn vinden, moet je dit ook niet doen. In dit vak moet je er juist van kunnen genieten om nieuwe contacten op te doen, in nieuwe omgevingen aan de slag te gaan, nieuwe dingen van jezelf te ontdekken. Voor mij is dit nu in elk geval een hele goede omgeving om een heleboel stappen te maken in mijn persoonlijke ontwikkeling."

Over Summiteers

Meer weten over de consultancy wereld van Summiteers? Op onze website lees je meer over de opdrachten die wij doen, ons team, en kan je uiteraard contact opnemen!

Lees hier meer over Arjen

Lees hier meer over Wietse

Lees ook