Insights

Inspirerende boeken voor onder de kerstboom

Publishing Date:
January 2, 2024
Paul van Bekkum
Dolf L'Ortye
Persoonlijke ontwikkeling

Bij Summiteers zijn we nooit uitgeleerd. Lezen hoort daarbij en de kerstperiode is dé ideale periode om er weer eens een boek bij te pakken. In deze blog delen Dolf L'Ortye en Paul van Bekkum, mede-oprichters van Summiteers, welke boeken je niet mag missen (en welke je misschien beter kunt laten voor wat ze zijn).

1. ‘Getting Naked’ van Patrick Lencioni

In dit boek beschrijft Lencioni hoe je – door het tonen van kwetsbaarheid in de vorm van nederigheid, onzelfzuchtigheid en transparantie – je klant meer kunt brengen.

Dolf: "Toen ik begon met advieswerk, kreeg ik het advies om dit boek te lezen. Met mijn eigenwijze kop – en toen nog een afkeer van lezen – heb ik dat niet gedaan. Little did I know… Toen ik het drie jaar geleden dan eindelijk las, was ik compleet verrast! Het boek gaat over kwetsbaarheid in adviesrelaties en maakte in een klap helder waarom onze aanpak bij Summiteers zo onderscheidend en succesvol is."

Als je op zoek bent naar nieuwe inzichten in klantrelaties en advieswerk, lees dan ‘Getting Naked' van Patrick Lencioni. Hierin ontdek je hoe het tonen van kwetsbaarheid de sleutel is tot het brengen van meer waarde aan je klant.

2. ‘The 15 Commitments of Conscious Leadership’ van Diana Chapman

Dit boek biedt praktische richtlijnen om bewust leiderschap te cultiveren, waarbij individuele behoeften en effectief leiderschap samenkomen.

Paul: "Vandaag de dag zijn we drukker dan ooit. Tegelijkertijd hechten we ook steeds meer belang aan onze individuele behoeften. Dit boek beschrijft hoe je deze twee aspecten kunt verenigen. Dit boek gaat dieper in op hoe we in het leven staan en hoe we ons verhouden tot anderen. Ik geloof er heilig in dat als iedereen dit boek leest, de werkplek een stuk aangenamer zou worden. En je wordt er zelf ook nog een leuker mens van."

Als je wilt leren hoe je persoonlijke groei en leiderschap in deze drukke tijden kunt combineren, dan is ‘The 15 Commitments of Conscious Leadership’ van Diana Chapman een must-read. Het biedt waardevolle handvatten om een betere leider – eigenlijk: een beter mens – te worden en je werkomgeving te verbeteren.

3. ‘The Trusted Advisor’ van David Maister

Dit boek gaat over hoe vertrouwen werkt in professionele relaties, en het biedt concrete inzichten en stappen om vertrouwensrelaties op te bouwen en te onderhouden, vooral in het adviesvak.

Dolf: "Een beetje taaie kost, maar als je je door deze klassieker heen ploetert, kom je echt tot waardevolle inzichten. We hebben als consultants nogal eens de neiging om direct naar oplossingen te springen, maar 'The Trusted Advisor' herinnert ons eraan dat het essentieel is om eerst het probleem volledig te begrijpen. Het boek legt uit waarom werken op basis van vertrouwen gunstig is voor zowel de adviseur als de klant, en het biedt praktische richtlijnen voor professionele ontwikkeling. Niet lekker makkelijk leesbaar, wel heel concreet."

Wil je inzicht in het opbouwen van vertrouwen in professionele relaties is ‘The Trusted Advisor van David Maister een aanrader. Dit boek analyseert en legt uit hoe vertrouwen werkt in adviesrelaties, en biedt concrete tips om dat vertrouwen op te bouwen.

4. ‘Grip – Het geheim van slim werken’ van Rick Pastoor.

Dit boek gaat over het verkrijgen van controle over je werk en leven door middel van praktische organisatorische en time-managementvaardigheden.

Paul: "Hier kan ik vrij kort over zijn. Hoe goed we ook weten hoe het allemaal moet, zo nu en dan zijn we allemaal wel eens overwhelmed met hoeveel we nog moeten doen. Dan grijp ik altijd weer terug op dit boek van Pastoor."

Als je behoefte hebt aan meer grip op je agenda en productiever wilt werken, dan is ‘Grip – Het geheim van slim werken’ van Rick Pastoor jouw boek.

5. ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen R. Covey

Dit is een boek dat de fundamenten van persoonlijke en professionele ontwikkeling behandelt en leiderschapsprincipes biedt voor effectiever en succesvoller leven en werken.

Dolf: "Ik kan me niet voorstellen dat iemand dit boek nog niet heeft gelezen. Mocht dat toch het geval zijn, dan is dit hét moment!"

Voor de klassieker op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling, lees ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen R. Covey. Het blijft een tijdloze gids voor groei en succes.

6. ‘Feilloos adviseren – Een praktische gids voor adviesvaardigheden’ van Peter Block

Dit is een uitgebreide handleiding die de kunst en vaardigheden van effectief advies geven behandelt.

Paul: "Het is soms een beetje droog, maar als je wil begrijpen wat een adviseur doet, dan staat dat in dit boek van a tot z uitgelegd. Het is dan ook verplichte kost in ons opleidingsprogramma, en ik zou tegen elke beginnende adviseur willen zeggen: lees dit boek."

Feilloos adviseren – Een praktische gids voor adviesvaardigheden’ van Peter Block is een must-read als je wilt begrijpen wat een adviseur doet, hoe je vertrouwen opbouwt en hoe je navigeert door complexe adviessituaties.

7. ‘De kracht van het nu’ van Eckhart Tolle

Dit boek gaat over het bereiken van bewustzijn en gemoedsrust door in het heden te leven, en mentale bagage uit het verleden en zorgen over de toekomst los te laten.

Dolf: "Dit is mijn persoonlijke bijbel. Ik vind het zo’n briljant boek, dat ik het nu al voor de zesde keer aan het lezen ben. En geloof het of niet, elke keer haal ik er weer iets uit."

Zit je in het adviesvak? Dan zijn de concepten die in dit boek beschreven staan ook voor jou ongelooflijk relevant. ‘De kracht van het nu’ van Eckhart Tolle staat boordevol briljante inzichten.

8. ‘The Big Con - How the Consulting Industry Weakens our Businesses, Infantilizes our Governments and Warps our Economies’ van Mariana Mazzucato en Rosie Collington

Dit boek beschrijft hoe de adviesindustrie de zakelijke wereld verzwakt, de overheid infantiliseert en de economie ontwricht.

Paul: "Dit boek is één grote aanklacht tegen de adviesindustrie. Dit beschrijft alles wat wij, als bureau en als mens, niet willen zijn, maar ook daar kun je alleen maar van leren. Als je dit boek uithebt, begrijp je hoe de adviesindustrie kan falen en dus ook waar je als klant alert op mag – nee: moet – zijn. Let op: het is geen gemakkelijk te lezen boek en dat is eigenlijk heel jammer want dat maakt het minder toegankelijk."

Als je wilt weten hoe het niet moet, dan is ‘The Big Con - How the Consulting Industry Weakens our Businesses, Infantilizes our Governments and Warps our Economies’ van Mariana Mazzucato en Rosie Collington een absolute aanrader.

9. ‘De macht van McKinsey - De verborgen invloed van het belangrijkste adviesbureau ter wereld’ van Walt Bogdanich

Dit boek werpt een zeer kritische blik op McKinsey & Company en onthult de verborgen en negatieve invloed die dit adviesbureau uitoefent op de wereld waarin we leven.

Dolf: "Als je na het vorige boek nog niet helemaal zeker weet hoe het niet moet, dan is dit een must-read. Dit is wél een redelijk toegankelijk boek. Ieder hoofdstuk is een schandaal. Het gaat over zaken als het ontbreken van ethiek en de menselijke maat en totale focus op eigen gewin ten koste van letterlijk alles. Ik had uiteraard links en rechts al over een aantal van die schandalen in de krant gelezen, maar als je ze zo op een rijtje ziet dan is het van de zotte dat dit soort gedrag kan blijven bestaan."

Ben je op zoek naar dé aanklacht aller tijden, tegen het beroemdste – of beruchtste – adviesbureau ter wereld, dan is ‘De macht van McKinsey - De verborgen invloed van het belangrijkste adviesbureau ter wereld’ van Walt Bogdanich jouw boek.

Nog op het nachtkastje

10. ‘The Art of Action - How Leaders Close the Gaps between Plans, Actions and Results’ van Stephen Bungay

Dit boek onderzoekt hoe leiders effectief kunnen handelen om de kloof tussen plannen, acties en resultaten te dichten.

Paul: "Deze managementklassieker ligt me aan te staren vanaf mijn nachtkastje. 'The Art of Action' baseert zich op militaire geschiedenis en beschrijft hoe krijgsmachten zijn geëvolueerd van top-down orders naar het bereiken van doelen als team, op een agile manier. Deze lessen zijn ook toepasbaar in het bedrijfsleven. Het boek richt zich vooral op de 'hoe' van verandering. De ‘wat’ moet ook duidelijk zijn, maar hoe dingen leiden tot verandering, dat inspireert mij het meest."

Ben je op zoek naar inzichten in hoe effectieve leiders verandering en actie in hun teams en organisaties stimuleren? Dan moet  ‘The Art of Action - How Leaders Close the Gaps between Plans, Actions and Results’ van Stephen Bungay op je lijstje staan.
Lees ook