Naar betere veranderprocessen dankzij persoonlijke verbinding

Publicatiedatum:
21.5.2024
Categorie
Strategie-executie
Auteur(s)
Lidia Swinkels

In een eerdere blog vertelde Lidia Swinkels, medeoprichter van Summiteers, waarom effectieve transformatie vraagt om een nauwe samenwerking tussen inhoud, proces, en gedrag. Maar er is nog iets anders dat bijdraagt aan een beter en sneller resultaat in veranderingsprocessen: een diepe, persoonlijke verbinding met de mensen waarmee je samenwerkt.

My piece of cake

Veel consultants nemen de ineffectieve gedragingen van hun klanten voor lief. Dat is immers niet waarvoor ze zijn ingehuurd. Ze worden ook niet getraind om hier scherp op te zijn, want ‘dat doen andere bureaus’. Ze richten zich op het besluit dat de stuurgroep moet nemen of het document dat moet worden goedgekeurd, en daarmee is de klus geklaard. Zonde. Toen wij met Summiteers begonnen, besloten we heel bewust het breder aan te pakken. Dat vertelde ik al in een eerdere blog. Wij nemen altijd de gedragscomponent mee. We spreken daar vaak tijdens de intake met de opdrachtgever al over. Als we ineffectief gedrag zien, gaan we daar niet aan voorbij, maar doen we daar iets mee. Zo draag je – naast het inhoudelijke vraagstuk – ook bij aan de vorming van een individu en een team, dat daardoor niet alleen beter en effectiever functioneert, maar ook soepeler samenwerkt. En ja, de interventie op dat gedrag kost een klein beetje extra tijd, maar maakt je in de long run veel effectiever.

Diepe verbinding leidt tot beter én sneller resultaat

Door ook gedrag mee te nemen als component in onze opdrachten, maken we samenwerking uiteindelijk dus ook soepeler. Dit maakt ook voor ons het werken aan een project een stuk leuker en effectiever. Wanneer je gesprekken voert over persoonlijke effectiviteit – of ineffectiviteit – en de uitdagingen die daarbij komen kijken, ontstaat er snel een diepere, persoonlijke verbinding met de mensen waarmee je werkt. Je kunt natuurlijk de afstandelijke consultant uithangen, die vanaf de zijlijn observeert, zijn taak volbrengt en dan vertrekt, maar wij kiezen daar niet voor. Doordat we dieper inzicht krijgen in de belangen en uitdagingen van iemand, kunnen we ook effectiever zijn op het vlak van inhoud en proces. Er is begrip en vertrouwen en daardoor werk je simpelweg veel effectiever samen. Dat is niet alleen leuker maar het resultaat wordt er veel beter en dieper van én je bereikt het uiteindelijk ook nog eens sneller.

Kwetsbaar opstellen vergt moed

Deze benadering vraagt veel van ons als adviseurs. Je bent eigenlijk op best wel een hoop borden tegelijk aan het schaken. Je pakt een inhoudelijk complex vraagstuk aan, werkt aan het proces – denk aan de te nemen stappen, de stakeholders, de communicatie – en tegelijkertijd observeer je wat er gebeurt, bij een individu en in het team. Door daar interventies op te doen, helpen we de organisatie en het proces verder. Dit vinden we heel vet, daarover schreven Paul en Dolf al eerder een blog, maar het brengt het ook complexiteit met zich mee. Inhoudelijke discussies zijn lekker veilig, maar praten over gedrag raakt aan het persoonlijke. Dat vereist dat wij ons zelf ook kwetsbaar durven opstellen. En dat doen we dan ook met liefde.

Hulp nodig bij strategie-executie?

Wij zijn Summiteers, wij creëren beweging, maken iets dat complex is weer begrijpelijk, iets groots behapbaar, een – vaag – idee concreet en laten iets moeilijks slagen. Kun jij hierbij hulp gebruiken? Neem contact met ons op.

Wel interesse, maar nog niet klaar voor de reis? Volg onze LinkedIn-pagina en laat je inspireren.

Lees meer

No items found.