Insights

Een verandertraject is als een reis. Hier moet je aan denken

Publishing Date:
July 18, 2023
Paul van Bekkum
Advies

Een verandertraject is als een reis, je kunt je rugzak omdoen en gaan of je kunt je gedegen voorbereiden. Of je nu op reis gaat of aan de vooravond staat van een verandertraject, in deze blog vertelt Paul van Bekkum, een van de oprichters van Summiteers, waar je aan moet denken om succesvol op je bestemming aan te komen.

1. Ga je op reis of blijf je thuis

Elke reis – of dat nu met je gezin is of met een vriendengroep – begint bij het besluit om de reis te maken. Sommige mensen kunnen niet leven zonder regelmatig op reis te gaan, anderen blijven liever lekker veilig in hun eigen achtertuin. Dat geldt ook voor een verandertraject. Zo had ik onlangs een gesprek bij een organisatie die aan de vooravond van een groot verandertraject stond, en waar ineens de vraag rees: willen we dit traject eigenlijk wel aangaan? Als er geen draagvlak is, dan kun je beter lekker blijven zitten waar je zit. Of heel hard je best doen om dat draagvlak alsnog te creëren.

2. De bestemming

Als je besluit op reis te gaan, moet je het allereerst eens worden over de bestemming. Dat klinkt misschien gek, maar vergis je niet. Wij werken graag samen met Katja Staartjes, de eerste Nederlandse vrouw die de Mount Everest beklom. Zij weet als geen ander hoe belangrijk het is van tevoren echt met elkaar te praten over waar je wilt uitkomen. Soms denken mensen dat ze over dezelfde bergtop praten, maar elke berg heeft verschillende toppen. Als je niet heel goed afspreekt over welke top – lees: bestemming – je het hebt, is de kans groot dat je nooit met je juiste mensen op het juiste moment op de juiste plek uitkomt. Katja legt niet voor niets heel mooie relaties tussen het beklimmen van een berg en een groot vraagstuk oplossen binnen een bedrijf.

3. De doelstelling

Goed. Je gaat op reis en je hebt de bestemming scherp. Nu is het tijd om de doelstelling te bespreken. Stel: je gaat naar Curaçao. Als je niet helder hebt wat je daar gaat doen, kan er fikse wrijving in de groep ontstaan. De een denkt bij Curaçao aan dagen bakken op het strand, voetjes in het zand en cocktailtje in de hand. De ander staat te popelen om elke dag om zes uur ’s ochtends op een boot te springen naar een andere duiklocatie. Wil je naar een all-inclusive resort met vijf sterren in Turkije of ga je – met gevaar voor eigen leven – voor een jungletrek door de Darién Gap, tussen Panama en Colombia? Zorg dus dat je het doel van de reis – of noem het de visie als het gaat om een verandertraject – tot in detail helder hebt om die wrijving te voorkomen.

4. De voorbereiding

Als je eenmaal scherp hebt waar de reis heen gaat en wat je gaat doen, begint de voorbereiding. Wat neem je mee? Wat zoek je voor vertrek uit? Wat regel je onderweg? Ga je voor een georganiseerde tour met een gids die je de weg wijst, of kies je voor meer avontuur en ga je zelf op ontdekkingstocht? Een vergelijkbare voorbereiding geldt voor een verandertraject. Welke middelen, kennis en expertise zijn nodig om het verandertraject tot een succes te maken? Doe je alles zelf of kies je voor externe ondersteuning? Er is geen goed of fout, maar het is wel essentieel om de juiste voorbereidingen te treffen en de benodigde hulpbronnen te identificeren om de reis soepel te laten verlopen en de weg naar succes begaanbaar te maken.

5. De reis

Nu begint eindelijk de feitelijke reis. Het is tijd om te genieten van de ervaring en ten volle te profiteren van de mogelijkheden die zich onderweg voordoen. Maak foto's, stuur vlogs naar het thuisfront en deel je ervaringen met anderen. Hef het glas met je vrienden om de reis – en de bestemming – te vieren. Dit is het moment om de vruchten te plukken van al het harde werk en de voorbereiding die je hebt gedaan.

Een verandertraject is geen vakantie

Natuurlijk realiseren we ons dat de analogie maar deels opgaat. Een reis maak je – als het goed is – vrijwillig, terwijl een verandertraject vaak geen keuze is. Het kan zijn dat je een verandertraject moet doorlopen om voor te blijven op de concurrentie, te voldoen aan de eisen van toezichthouders of om andere uitdagingen het hoofd te bieden. Maar als je dan toch een verandertraject moet ondergaan, laat je goed begeleiden. Wij zijn beroepsvakantievoorbereiders en professionele reisgidsen. Als je zelf geen ervaren reiziger bent, is het prettig om te kunnen vertrouwen op iemand die al duizend keer eerder een vergelijkbare trip heeft gemaakt. En als er onderweg onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden, is het fijn om iemand te kunnen bellen voor hulp, net zoals je tijdens een reis contact kunt opnemen met je verzekeringsmaatschappij, reisadviseur of gids. Of je nu kiest voor een luxe reis met alles erop en eraan of een campingvlucht, wij helpen je je budget optimaal te benutten en sparren graag met je over hoe je de beschikbare middelen het beste kunnen inzetten in het verandertraject.

Hulp nodig bij strategie en uitvoering?

Wij creëren beweging, maken iets dat complex is weer begrijpelijk, iets groots behapbaar, een (vaag) idee concreet en laten iets moeilijks slagen. Kun jij hierbij hulp gebruiken? Neem contact met ons op. Wel interesse, maar nog geen concreet vraagstuk? Volg onze LinkedIn-pagina en laat je inspireren.

Lees ook