De inhoudelijk expert: hoe jij het verschil maakt in strategie-executie
.png)
Als inhoudelijke expert ben je een onmisbare schakel in strategietrajecten. Je kennis en inzichten vormen de basis voor onderbouwde beslissingen. Maar hoe zorg je dat je expertise optimaal wordt benut? In dit artikel delen Paul van Bekkum, medeoprichter van Summiteers, en Thijs Venneman, managementconsultant, praktische inzichten voor inhoudelijke experts in strategie-executietrajecten.
De inhoudelijke expert: specialist met kennis van inhoud én context
Zoals we in onze eerdere blog bespraken, zijn er vier sleutelrollen die het verschil maken in strategie-executie. De opdrachtgever hebben we in een eerder artikel besproken; laten we nu inzoomen op de inhoudelijke experts ofwel de specialisten. “Om bepaalde keuzes te maken in een strategie-executietraject, heb je specialisten nodig vanuit de organisatie,” legt Paul uit. “Dat kunnen financiële experts zijn, juristen, productspecialisten, of mensen die de markt en klanten door en door kennen.”
“Wat jou als inhoudelijke expert zo waardevol maakt, is de combinatie van inhoudelijke vakkennis én inzicht in de context van de organisatie. Je weet niet alleen wat er mogelijk is, maar ook hoe dat past binnen jouw organisatie.”
Tips voor inhoudelijke experts
Om als inhoudelijke expert succesvol bij te dragen aan een strategietraject, hebben we vijf tips die je helpen om jouw rol effectief in te vullen:
1. Vertaal je expertise naar besluitvormingsinformatie
Verplaats je in de schoenen van de besluitvormers. Deel niet meteen álles wat je weet, maar focus op de informatie die voor hen relevant is om een afgewogen besluit te kunnen nemen. Bedenk: wat hebben zij nodig om de juiste keuze te maken? En denk niet: laat ik ze alles vertellen wat ik weet, dan komen ze er wel uit wat belangrijk of relevant is.
2. Creëer ruimte in je agenda, naast je ‘normale’ werk
Maak expliciet duidelijk welke tijd je nodig hebt voor het strategietraject en bespreek met je leidinggevende hoe je operationele werkzaamheden tijdelijk anders georganiseerd kunnen worden. Zonder deze ruimte kun je je expertise niet optimaal inbrengen. Stem af wat haalbaar/wenselijk is en voorkom dat je bijdrage aan strategie iets voor de avonduren wordt (of dat je reguliere werk daar belandt).
3. Omarm je rol als ambassadeur
Besef dat je in het traject niet alleen waardevol bent om je inhoudelijke expertise, maar ook omdat je een sleutelrol speelt in het creëren van draagvlak. Jouw kennis van de organisatie en je informele invloed is essentieel in het creëren van draagvlak en maakt je tot een belangrijk klankbord voor collega's.
4. Adviseer en accepteer
Breng je expertise met overtuiging in, maar accepteer dat de uiteindelijke beslissing wordt genomen door degenen met het formele mandaat. Zij moeten een bredere afweging maken waarbij jouw expertise een van de factoren is.
5. Gebruik je frisse, nieuwsgierige blik
Wees nieuwsgierig naar nieuwe mogelijkheden en vermijd reflexmatige reacties als ‘dit hebben we al eens geprobeerd.’ Wat in het verleden niet werkte, kan in een nieuwe context of met andere randvoorwaarden wel succesvol zijn. En wat die randvoorwaarden zijn, is voor jou waarschijnlijk overduidelijk, dus benoem die ook. Zo leer je van ervaring uit het verleden, zonder dat dit een belemmering wordt.
Valkuilen voor inhoudelijke experts
Wees alert op deze veelvoorkomende valkuilen:
- Vasthouden aan bestaande kaders zonder ruimte voor vernieuwing
- Te snel oordelen over de haalbaarheid van nieuwe ideeën
- Alleen vanuit je eigen vakgebied naar vraagstukken kijken
- Teleurstelling wanneer niet al je adviezen worden overgenomen
- Te bescheiden zijn over je kennis (wat voor jou vanzelfsprekend is, is voor anderen vaak nieuw)
Versterk je impact als inhoudelijke expert
“Als inhoudelijke expert leg je het fundament voor een gedegen strategie en executie,” besluit Thijs. “Jouw inzichten zorgen ervoor dat beslissingen zijn gebaseerd op accurate informatie en realistische inschattingen. Tegelijkertijd kan je actieve betrokkenheid en open houding het verschil maken tussen een strategie die blijft hangen in plannen en één die daadwerkelijk wordt geïmplementeerd.”
In de volgende blogs uit deze serie bespreken we nog twee van de andere vier sleutelrollen: de regievoerder en het middenmanagement. Zo krijg je een volledig beeld van wie je nodig hebt om jouw strategie succesvol te implementeren.
Hulp nodig bij strategie en uitvoering?
Wij zijn Summiteers, wij creëren beweging, maken iets dat complex is weer begrijpelijk, iets groots behapbaar, een – vaag – idee concreet en laten iets moeilijks slagen. Strategie-executie noemen we dat. Kun jij hierbij hulp gebruiken? Neem contact met ons op.
Wel interesse, maar nog niet klaar voor de reis? Volg onze LinkedIn-pagina en laat je inspireren