Opdrachtgevers in strategie-executie: hoe stuur je effectief zonder te verstikken?

Publicatiedatum:
7.5.2025
Categorie
Strategie-executie
Auteur(s)
Paul van Bekkum
Thijs Venneman

Als opdrachtgever van een strategie-executie traject heb je een delicate, maar bepalende rol. Je bent eindverantwoordelijk voor de richting en resultaten, en tegelijkertijd afhankelijk van je team voor de uitvoering. Hoe vind je de juiste balans? In dit artikel delen Paul van Bekkum, medeoprichter van Summiteers, en Thijs Venneman, managementconsultant, praktische inzichten voor opdrachtgevers in strategie-executie trajecten.

De opdrachtgever: beslisser en kadersteller

Zoals we in onze eerdere blog bespraken, zijn er vier sleutelrollen die het verschil maken in strategie-executie. Laten we inzoomen op de eerste rol: de opdrachtgever. “Opdrachtgevers zijn degenen die uiteindelijk inhoudelijk de knopen doorhakken,” legt Paul uit. “Ze hebben doorgaans het mandaat om besluiten te nemen en capaciteit en budget beschikbaar te stellen, en staan als het ware aan het roer.”

Vaak gaat het om directieleden of bestuurders – drukbezette mensen met volle agenda’s en beperkte tijd voor een strategie-executie traject. “Je wilt hen daarom effectief betrekken en met name in bepalende en goed voorbereide  werksessies aan tafel hebben. Uiteindelijk zijn zij degenen die de besluiten nemen, dus hun effectieve betrokkenheid is onmisbaar.”

Tips voor opdrachtgevers

Ben jij opdrachtgever in een strategie-executie traject? Deze vijf tips helpen je om jouw rol effectief in te vullen:

1. Benut je onderbuikgevoel, maar valideer het

Als (vaak) ervaren bestuurder heb je vaak een goed ontwikkeld instinct voor de juiste koers. Dit intuïtieve kompas is waardevol. Geef je intuïtie een plek in het traject door het te benoemen en te valideren: “Ik heb dit onderbuikgevoel, maar laten we dat eens gedegen onderzoeken en met data onderbouwen.” Zo maak je je intuïtie productief zonder er blind op te vertrouwen.

2. Creëer gezonde tijdsdruk

Een strakke planning creëert energie en voorkomt uitstelgedrag bij besluitvorming. Een gezonde druk op het proces zet iedereen aan en geeft tractie. Waak echter voor onrealistische deadlines die leiden tot overhaaste beslissingen of een uitgeput team dat volledig over de kling wordt gejaagd. Moedig je team aan om de planning kritisch te bekijken, zodat ze actief kunnen meedenken én zich betrokken en verantwoordelijk voelen bij het behalen van de deadlines.

3. Bouw laag voor laag aan draagvlak (en detail)

Ontwikkel je strategie niet in isolement. Het is namelijk een flinke uitdaging om achteraf alsnog draagvlak te creëren, weten we uit ervaring. Zet vooral wel de kaders neer en laat het ontwerp over aan de verantwoordelijken en experts uit andere lagen binnen de organisatie. We geloven sterk in een aanpak waarbij je dit top-down en (organisatie-)laag voor laag doet. Aarzel niet om concept plannen daarna op detailniveau met betrokkenen te verdiepen. Dit proces moet je bij grote organisaties soms wel twee of drie keer doorlopen om succesvol te zijn.

4. Zet het middenmanagement in hun kracht

Het middenmanagement heeft zelf ook een sleutelrol in strategie-executie. In sommige gevallen heb je als opdrachtgever weken tot maanden aan een strategie gewerkt. Verwacht niet dat je bij middenmanagement met één presentatie hetzelfde niveau van begrip en commitment kan bereiken. Dit is niet realistisch en niet duurzaam. Middenmanagement is essentieel, omdat zij met hun teams de strategie daadwerkelijk tot leven brengen en implementeren tijdens de executie-fase. Geef hen de tijd om de strategie te doorleven, of beter nog: betrek hen vroegtijdig zodat ze zelf een vertaalslag kunnen maken naar hun afdelingen.

5. Neem de tijd en ruimte voor het gehele proces.

Succesvolle strategie-executie gebeurt niet van de ene op de andere dag en is geen alledaagse bezigheid. Sterker nog, wij geloven dat het echt een vak (apart) is. Denk vroeg in het proces na over wie binnen de organisatie de capaciteiten heeft om hierbij te helpen. Maak hen beschikbaar en weeg af of het zinvol is om ook externe hulp in te schakelen. Een externe partij kan niet alleen helpen bij de uitvoering, maar ook bij het inschatten van wat je zelf kunt doen en waar extra ondersteuning nodig is, rekening houdend met je budget. Door dit tijdig te regelen, voorkom je dat externe experts op een rijdende trein moeten springen die al vertraagd is. Dit vergroot niet alleen de kans op succes, maar voorkomt ook onnodige kosten en tijdverlies.

Neem regie over je strategietraject

Thijs besluit: “Ben je opdrachtgever van een strategie-executie traject of sta je op het punt er een te starten? Neem tijdig de regie. Begin met het stellen van realistische tijdslijnen en betrek de juiste mensen op het juiste moment.”

In de volgende blogs uit deze serie bespreken we de andere drie sleutelrollen: de inhoudelijk expert, de regievoerder en het middenmanagement. Zo krijg je een volledig beeld van wie je nodig hebt om jouw strategie succesvol te implementeren.

Hulp nodig bij strategie en uitvoering?

Wij zijn Summiteers, wij creëren beweging, maken iets dat complex is weer begrijpelijk, iets groots behapbaar, een – vaag – idee concreet en laten iets moeilijks slagen. Strategie-executie noemen we dat. Kun jij hierbij hulp gebruiken? Neem contact met ons op.

Wel interesse, maar nog niet klaar voor de reis? Volg onze LinkedIn-pagina en laat je inspireren.

Lees meer

No items found.