Middenmanagement: hoe jij de strategie tot leven brengt in jouw team

Als middenmanagement heb je een unieke dubbelrol in strategie-executietrajecten. Je denkt mee over de strategie én je bent verantwoordelijk voor de implementatie ervan in jouw team. Hoe navigeer je tussen deze werelden? In dit artikel delen Paul van Bekkum, medeoprichter van Summiteers, en Thijs Venneman, managementconsultant, praktische inzichten voor middenmanagers in strategietrajecten.
De schakel tussen strategie en uitvoering
Zoals we in onze eerdere blog bespraken, zijn er vier sleutelrollen die het verschil maken in strategie-executie. De opdrachtgever, inhoudelijke experts en regievoerders bespraken we in eerdere artikelen; laten we nu inzoomen op de laatste sleutelrol: het middenmanagement.
“Middenmanagers zijn de groep mensen met een duidelijke dubbelrol,” legt Thijs uit. “Je wordt vaak – soms pas laat – betrokken bij het uitwerken van de strategie, en je hebt een belangrijke rol in de implementatie. Bovendien combineer je dit met de drukke taak van het runnen van je afdeling in de dagelijkse operatie. Dit maakt jouw positie spannend en invloedrijk: jij bent de vertaler die de strategische plannen omzet in concrete actie en verandering voor je team.”
Tips voor het middenmanagement
Ben jij in deze rol betrokken bij een strategie-executietraject? Deze vijf tips helpen je om jouw rol effectief in te vullen:
1. Erken je impact op draagvlak
De houding van het middenmanagement heeft enorme invloed op het succes van een strategie. Paul: “De zekerheid of onzekerheid die in deze groep ontstaat, vormt een krachtige hefboom richting de rest van de organisatie. Als deze mensen ervoor gaan staan en erin geloven, dan sijpelt dat door naar beneden. Maar als ze twijfels hebben of onzeker zijn, dan sijpelt dat ook door.”
2. Ga bewust om met persoonlijke impact
Thijs: “De impact zit deels in het feit dat een nieuwe of aangescherpte strategie ook voor deze laag persoonlijke gevolgen kan hebben. Je afdeling wordt geraakt, taken veranderen, of in sommige gevallen bestaat de afdeling niet meer in het nieuwe eindplaatje.” Wees eerlijk over zorgen en maak deze al zo vroeg mogelijk kenbaar in het traject. Zo blijf je zowel betrokken bij de opzet van het eindplaatje als constructief in je houding naar alle stakeholders.
3. Claim tijd voor doorleving
Het middenmanagement wordt vaak beperkt of te laat betrokken bij strategieontwikkeling. Een veelvoorkomend scenario: de directie heeft drie maanden aan een strategie gewerkt, bespreekt dit in een uur met het middenmanagement, en verwondert zich dan dat ze het niet meteen snappen (of accepteren). Als dit gebeurt, vraag dan actief voldoende tijd om de strategie te doorleven en eigen te maken. Dit is het dubbel en dwars waard. Zorg bijvoorbeeld voor een vervolgsessie waarbij uitgebreid ruimte is voor het stellen van vragen (Q&A).
4. Maak de vertaalslag naar je team
Vertaal de strategie naar concrete implicaties voor jouw afdeling. Betrek je team op het juiste moment en op de juiste manier. Wees realistisch: verwacht niet dat je team in één keer de volledige strategie begrijpt en omarmt. Bouw dit stapsgewijs en met aandacht voor ieders context op.
5. Operationaliseer de strategie
Voor een succesvolle implementatie is de vertaalslag van strategie naar concrete actie bepalend. Paul: “Je moet ruimte inbouwen in je strategietraject zodat afdelingen hun deel van de strategie kunnen verhelderen, vragen kunnen stellen en detailniveau kunnen toevoegen. Je kunt niet van een hoofdlijnenstrategie van de ene op de andere dag naar implementatie. Daar zit een fase van denk- en doenwerk tussen. Het middenmanagement speelt in deze vertaalfase een hoofdrol. En zij moeten de tijd krijgen om te begrijpen welke keuzes zijn gemaakt en wat de impact daarvan is op hun afdeling”
Valkuilen voor het middenmanagement
Wees alert op deze veelvoorkomende valkuilen:
- De strategie zonder kritische blik overnemen
- Twijfels en zorgen voor jezelf houden
- Je team veel te vroeg of te laat betrekken
- Onduidelijk zijn over wat de strategie concreet betekent voor je team
- Onvoldoende afstemming tussen middenmanagers over een consistente implementatie van de strategie per afdeling.
Maak het verschil
Thijs besluit: “Als middenmanagement ben je niet zomaar een ontvanger van strategie, je bent een actieve vormgever van de toekomst van je organisatie. Jouw vermogen om feedback terug te geven, te vertalen, verbinden en versterken bepaalt in grote mate of een strategie slaagt of faalt.”
Met deze blog sluiten we onze serie over de vier sleutelrollen in strategie-executie af. We hopen dat je inzicht hebt gekregen in welke rol jij vervult en hoe je daaraan het beste invulling kunt geven.
Hulp nodig bij strategie en uitvoering?
Wij zijn Summiteers, wij creëren beweging, maken iets dat complex is weer begrijpelijk, iets groots behapbaar, een – vaag – idee concreet en laten iets moeilijks slagen. Strategie-executie noemen we dat. Kun jij hierbij hulp gebruiken? Neem contact met ons op.
Wel interesse, maar nog niet klaar voor de reis? Volg onze LinkedIn-pagina en laat je inspireren.