Wat wij bij Summiteers nog willen leren over strategie-executie – Casper en Daphne

Publicatiedatum:
7.7.2025
Categorie
Strategie-executie
Auteur(s)
Casper Hendriks
Daphne Dragt

Wat wij bij Summiteers nog willen leren over strategie-executie? Kort gezegd: heel veel! Bij Summiteers zien we leren als onderdeel van ons vak. Of het nu gaat om strategie-executie of onze persoonlijke ontwikkeling, er is altijd ruimte voor groei. Na de verhalen van Dolf en Thijs, Lidia en Jurre en Paul en Brechje is het nu tijd voor de vierde aflevering. Casper Hendriks en Daphne Dragt, beiden managementconsultant bij Summiteers, delen hun persoonlijke leerpunten. Waar is het nog zoeken naar de juiste balans en wat willen zij verder ontwikkelen in hun aanpak van strategie-executie?

We doen het samen, maar hoeveel samen?

“Een van onze beloftes is ‘we doen het samen’,” trapt Daphne af. “Dit betekent dat we intensief samenwerken met de klant, gebruik maken van hun perspectief en kennis, en dit combineren met onze expertise. Hiervoor maak je continue een afweging tussen snelheid, kwaliteit en eigenaarschap en zoek je naar de juiste balans.”

“Je hebt dus verschillende knoppen waar je aan kunt draaien,” legt Casper uit. “Klanten zijn vaak druk, waardoor er soms minder voortgang zit op taken die je bij hen belegt. Tegelijkertijd leren zij daar meer van en wordt het echt hun eigen project.” Het bevordert vaak de kwaliteit en het voorkomt een not invented here syndroom. We leggen dus bewust zoveel mogelijk eigenaarschap bij mensen die het werk moeten gaan doen, maar dit vraagt ook strakke regievoering en ondersteuning. De juiste balans vinden tussen snelheid, kwaliteit en eigenaarschap of gedragenheid is nog best een uitdaging. Dit vraagt ook nauwe en frequente afstemming met de opdrachtgever. Dit stelt ons in staat om flexibel te schakelen – soms stappen we extra bij om snelheid te maken, soms laten we het bewust meer bij hen.”

“Als consultant wil je niet zomaar het werk overnemen. Toch merk ik bij mezelf de neiging om de lead te pakken. ‘Zal ik dit dan even op papier zetten?’ is een vraag die ik te snel stel na een werksessie. Dit helpt de klant, maar het gaat soms ten koste van eigenaarschap. Daarom probeer ik bewuster om te gaan met deze balans.”

Hoe ver duik je de inhoud in?

Een tweede leerpunt betreft de inhoudelijke diepgang. “We zijn als Summiteers geen experts in de specifieke business van onze klanten – zo weten we niet per se heel veel van internationaal transport, pechhulp of artiestontwikkeling, om maar eens wat te noemen,” legt Daphne uit. “Toch verdiepen we ons in de inhoud om een vraagstuk goed te begrijpen en oplossingen te bedenken. Soms heb je vanuit enthousiasme of interesse de neiging om te ver de inhoud in te duiken, terwijl dit niet in alle gevallen nodig is.”

“Dit is voor mij herkenbaar,” vult Casper aan. “Ik heb een natuurlijke neiging om alles te willen begrijpen. Het biedt houvast en zekerheid. Maar het startpunt moet zijn: wat is hier nodig om een vraagstuk van A naar B te brengen? Hoeveel inhoudelijke kennis heb ik daarvoor nodig, of kunnen andere dit inbrengen?”

Afstand houden van details helpt om het geheel scherper te zien. Daphne geeft een praktijkvoorbeeld: “Bij een opdrachtgever die zelf erg van de inhoud was, merkte ik dat ik meebewoog in die richting. Je kunt dan in gesprekken verzanden in details, terwijl je soms beter op een hoger niveau blijft om het grotere plaatje te kunnen zien.”

Het blijft een uitdaging om scherp te blijven op wanneer inhoudelijke kennis voldoende is en wanneer het niet verder nodig is. “Ik zou hier graag in willen leren om meer los te kunnen laten,” erkent Casper.

De kunst van vertragen en versimpelen

“Bij de start van een opdracht is er vaak urgentie en veel belang om direct aan de slag te gaan,” legt Daphne uit. “Iedereen staat te springen om te beginnen. Maar zoals Dolf al eerder schreef, in zijn blog, levert het in veel gevallen meer op om even te vertragen en/of te versimpelen. We weten maar al te goed hoe belangrijk dit is, maar het is altijd weer een uitdaging om hier consequent naar te handelen.”

“Momenteel werk ik aan een opdracht die meer een langlopende ondersteuning is, met verschillende projectjes en initiatieven,” deelt Daphne. “Bij de klant heerst al snel het gevoel dat alles moet gebeuren en alles nu moet. Het gevaar bestaat dat je daarin meegezogen wordt, en niet eerst een stap achteruit neemt om te kijken wat echt belangrijk is.”

Casper vult aan: “Het gesprek met de opdrachtgever hierover vind ik soms nog spannend. Uitleggen dat we op bepaalde vlakken iets langzamer moeten gaan om op de lange termijn te groeien – niet elke opdrachtgever staat daarvoor te springen. Dat gesprek durven aangaan en goed kunnen uitleggen, een opdrachtgever goed kunnen challengen, daar zou ik nog comfortabeler in willen worden.”

De gedragscomponent niet vergeten

“Veel Summiteers hebben een natuurlijke voorkeur voor een of twee van onze drie pijlers: inhoud, proces en gedrag,” vertelt Casper. “Focus op proces en inhoud voelt voor mij als de veilige manier van mijn werk doen, het ligt van nature dichter bij mij. Maar juist ook die derde pijler – de gedragscomponent – is belangrijk om goed terug te laten komen. Dit zorgt voor langdurig effect.”

De uitdaging zit in het concreet spiegelen op gedrag en zo mensen een stap verder helpen in hun ontwikkeling. “We komen vaak in situaties waarin we nauw met teams samenwerken,” legt Casper uit. “Bijvoorbeeld wanneer we trekkers ondersteunen bij het projectmanagement. Je ziet dan soms dingen misgaan: niet goed voorbereid zijn, te veel de inhoud ingaan, niet goed afstemmen met stakeholders. Dat is soms makkelijker te zien bij anderen dan bij jezelf.”

“Dit biedt de kans om dingen voor te doen, mee te doen of zelf te laten doen, waardoor je mensen veel kunt leren. Maar om dan ook expliciet elke keer te reflecteren op zo'n overleg: ‘Wat zag ik je nou doen?’ – daarvoor heb ik nog niet altijd genoeg aandacht. Het vraagt discipline om dat consequent te doen, en soms vind ik het ook spannend om die feedback terug te geven. Daar wil ik in groeien – hoe je dat effectief doet.”

Daphne benadrukt het belang hiervan: “Met dat gedragsstuk maak je enorm veel impact. Je helpt een team om een stap te zetten waar ze lang profijt van hebben. Zoals we ook beschreven in onze blog over gedragsmethodieken, is gedrag vaak de sleutel tot effectieve samenwerking.”

Samen sterker door verschillende voorkeuren

“Wat interessant is,” merkt Daphne op, “is dat iedereen binnen Summiteers andere natuurlijke voorkeuren heeft. Wat voor ons een uitdaging is, heeft een ander juist goed onder de knie. Dit maakt ons als team sterker. Je kunt bij collega’s terecht met vragen als: ‘Ik vind het lastig om in een sessie gedrag bespreekbaar te maken. Heb jij suggesties hoe ik dat expliciet kan maken?’” vertelt Daphne. “Zo help je elkaar verder.”

De diversiteit aan perspectieven en sterke punten binnen ons team is wat ons onderscheidt. Waar de een wil groeien, heeft de ander al ervaring. Door samen te werken en van elkaar te leren, blijven we als geheel ontwikkelen in alle aspecten van strategie-executie.

Net zoals we in onze blog over gedragen strategie benadrukken hoe belangrijk het is om breed te betrekken, zien we die aanpak ook intern terug. Door elkaar aan te vullen en van elkaar te leren, worden we als team krachtiger en kunnen we onze klanten beter ondersteunen.

Hulp nodig bij strategie en uitvoering?

Wij zijn Summiteers, wij creëren beweging, maken iets dat complex is weer begrijpelijk, iets groots behapbaar, een - vaag - idee concreet en laten iets moeilijks slagen. Strategie-executie noemen we dat. Kun jij hierbij hulp gebruiken? Neem contact met ons op.

Wel interesse, maar nog niet klaar voor de reis? Volg onze LinkedIn-pagina en laat je inspireren.

Lees meer

No items found.